Referencer
Faciliteter
I foråret 2023 gennemførte vi et uddannelses og udviklingsprogram for ledere og medarbejdere på Glostrup Idrætsanlæg.
Forløbet har to målgrupper men et fælles formål:
- Alle medarbejdere opkvalificeres og kompetenceudvikles til at styrke den daglige kundehåndtering, service, kommunikation og konflikthåndtering
- Ledergruppen, som udover at deltage i undervisningen sammen med medarbejderne, udbyggede deres ledelsesmæssige kompetencer indenfor de samme områder og udviklede et stærkere fælles udgangspunkt for at fungere som ledelsesteam
- Uddannelsesaktiviteterne for begge grupper var baseret på den samme fælles forståelse og ledelsesmæssige filosofi for at understøtte den overordnede ledelse og udvikling
Der gennemførtes i alt 4 kursusdage for den samlede personale gruppe på ca. 25 medarbejdere. Formålet var at kompetenceudvikle medarbejderne og forberede dem på at være en del af udviklingen på Glostrup Idrætsanlæg som fremtidens servicemedarbejdere.
Formålet med processen for ledergruppen var at afklare den interne kommunikation, rollefordeling og samarbejde i ledergruppen. Samt at klæde ledergruppen på i forhold til det at udøve ledelse i hverdagen.
Hos Gladsaxe Idrætsanlæg har vi i 2022 gennemført et servicekursus og udviklingsproces for alle medarbejdere og lederegruppen.
Formålet var at kompetenceudvikle medarbejderne og forberede dem på at være en del af udviklingen på Gladsaxe Idrætsanlæg som fremtidens servicemedarbejdere.
Formålet med processen for ledergruppen var at afklare den interne kommunikation, rollefordeling og samarbejde i ledergruppen, samt at klæde ledergruppen på i forhold til det at udøve ledelse i hverdagen.
Hos Herlev Idrætsanlæg har vi i 2022 gennemført et servicekursus og udviklingsproces for alle medarbejdere og lederegruppen.
Formålet var at kompetenceudvikle medarbejderne og forberede dem på at være en del af udviklingen på Herlev Idrætsanlæg som fremtidens servicemedarbejdere.
Formålet med processen for ledergruppen var at afklare den interne kommunikation, rollefordeling og samarbejde i ledergruppen, samt at klæde ledergruppen på i forhold til det at udøve ledelse i hverdagen.
I 2022 gennemførte vi et servicekursus for Bjerringbro Idræts & Kulturcenter, som hjalp centret med at klargøre faciliteten til fremtiden som venter
Aktiv Aabenraa (Aabenraa Kommune)
Aktiv Aabenraa havde i 2019 en udviklingsproces for ledere og medarbejdere i den kommunale organisation Aktiv Aabenraa, Formålet med processen er at styrke ledelsen og medarbejdernes engagement og forståelse for den udviklingsproces som skal skabe fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter i Aabenraa Kommune.
Vi har i 2021 lavet workshop for bestyrelsen og ledere for Magion i Grindsted.
Workshoppen havde fokus på centeret fremtidige strategiproces.
I 2021/22 var vi i Kolding, for at hjælpe idrætsfaciliteten Pulzion med, at formulere en samlet visions- og udviklingsplan frem mod 2030.
Denne skal være med til at formidle den samlede idé og vision for Pulzion.
Derudover skal planen være med til, at beskrive forretningsidéen og forretningsmodellen for den fremtidige drift af Pulzion baseret på samarbejde med en bred række af foreninger og organisationer og aktører.
“Hvor er det fordrende for et i forvejen spændende job, når man kan involvere så mange mennesker i en proces med at kigge frem mod 2030. I processen har vi defineret indsatsområder som Kolding KFUM Idrætsforening og Pulzion skal arbejde med og drøftet hvordan vi organiserer os bedst, når vi efterfølgende får defineret hvilke kompetencer der er brug for.
Processen er faciliteret af Klaus Frejo fra Idrættens Udviklingscenter, som vi giver vores bedste anbefaling.” – Henrik Lindholm, Centerleder Pulzion
Vi har i 2012/13 gennemført en strategiproces for Fredericia Idrætscenter til afklaring af centrets fremtidige udvikling og strategi.
Processen blev gennemført for medarbejdere og bestyrelse, og resulterede i en strategi og handlingsplan for den videre udvikling af Fredericia Idrætscenter.
I oktober 2018 igangsatte Ribe Fritidscenter en strategiproces til formulering af vision og mission for centret samt den fremtidige udviklingsstrategi.
Vi har i 2017 i samarbejde med DGI Faciliteter gennemført et strategisk udviklingsproces til afdækning af brugerbehov, indretning og fremtidig organisering af Starup Idræts- og Kulturcenter.
Vi har i 2018 gennemført en udviklingsproces for Thyregod Fritidscenter i Vejle Kommune, der har udmøntet sig en samlet udviklingsstrategi og handlingsplan for faciliteten
Siden 2004 har vi arbejdet for Vejen Idrætscenter som konsulenter på strategiudvikling og har medvirket til udarbejdelse af den virksomhedsstrategi og udviklingsplan der ligger til grund for udviklingen af Vejen Idrætscenter.
Vi har også gennemført 2 store tilfredshedsundersøgelser blandt brugerne på VIC i 2012 og igen i 2015.
I 2014 blev vi valgt som konsulenter på udviklingen af et nyt udviklingsprojekt i Vejen Kommune. Projektet hedder Campus Vejen og omfatter etablering af et nyt samarbejde mellem alle uddannelsesinstitutioner i Vejen Kommune. Samarbejdet omhandler fælles studiemiljø, fysiske aktiviteter mv. Vores opgave var at formulere projektet, koordinere aktiviteter og sikre fremdrift i processen.
Vi har i 2018 gennemført en udviklingsproces for ØSVN hallen i Vejle Kommune, der har udmøntet sig en samlet udviklingsstrategi og handlingsplan for faciliteten
Idrætsorganisationer
Vi afsluttede i 2018 en udviklingsproces med Fortuna Hjørring. Udviklingen af en fremtidig formulering af strategi til styrkelse af den fremtidige organisering af arbejdet i Fortuna Hjørring. Herunder organisering af arbejdet i bestyrelsen og rekruttering af fremtidige bestyrelsesmedlemmer.
” Klaus Frejo er en eminent og særdeles inspirerende foredragsholder. Han
demonstrerer en stor indlevelsesevne i vilkårene, forholdene og
mulighederne i golfklubben.
Vi har ved mødet med Klaus fået værktøjskassen fyldt godt op med mange
spændende ideer til aktiviteter og tiltag, der helt sikkert vil styrke os i
arbejdet med at rekruttere nye medlemmer til Golfklubben “
Henning Barsøe
formand for begynderudvalget
Horsens Golfklub
Vi har løst flere opgaver for Horsens Golfklub
Medlemsundersøgelse
Undersøgelsens formål
Bestyrelsen ønskede en vurdering af medlemmernes tilfredshed med hovedområderne;
Træning på driving range, indspilsgreen og puttinggreens
Par-3 banen
Proen / Juniortræning
18-hullers banen
Cafè Golfert
Golfshop
Sekretariatet og kommunikation
Klubhus
Udenoms faciliteter og adgangsforhold
Om golfmedlemskaber og prioriteringer
Horsens Golfklub / afsluttende spørgsmål
Delmål
Grundlag for planlægning og prioritering af aktiviteter i udvalg og blandt medarbejderne. Desuden ønskede bestyrelsen input og ideer fra medlemmerne til det fortsatte arbejde.
Undersøgelsens omfang
Spørgeskemaet bestod af 199 spørgsmål. Af i alt 1380 spørgeskemaer kom 552 retur hvilket giver en svarprocent på 40%. Desuden fremkom 1264 skriftlige kommentarer
Værdi af undersøgelsen
Undersøgelsen dannede baggrund for udarbejdelsen af et arbejdsprogram for golfbanens forskellige områder. Undersøgelsen har desuden dannet udgangspunkt for prioritering af ressourcer.
Workshop for begynderudvalg om rekruttering og fastholdelse af nye medlemmer til klubben
Vi gennemførte i 2013 en workshop for begynderudvalget i klubben med det formål at levere indsigt og inspiration til arbejdet med at rekruttere og fastholde nye medlemmer i klubben.
Workshoppen har efterfølgende dannet grundlag for udvalgets arbejde med at styrke rekruttering og fastholdelse af nye medlemmer i klubben.
Reference:
Per Offersen, bestyrelsesmedlem og Karsten Sørensen, Golfmanager
I 2022 afsluttede vi en udviklingsproces for bestyrelsen i Jelling Golfklub. Denne proces var blandt andet med til, at formulere en forretnings- og strategiplan, som skal danne grundlag for den videre udvikling af Jelling Golfklub.
I 2021 afsluttede vi en længerevarende udviklingsproces sammen med Randers Gymnastiske Forening.
Processen omhandlede blandt andet samarbejdet mellem bestyrelsen og ansatte, herunder hvilke rammer de ansatte kunne arbejde frit under.
Udbyttet var derudover at klargøre bestyrelsen og den daglige ledelse til arbejdet med at lede både frivillige og lønnet personale.
I forbindelse med Smørum Golfklubs overtagelse af ejerskabet af Smørum Golfcenter har vi arbejdet for bestyrelsen i forhold til etablering af vision, mission, værdigrundlag og virksomhedsplan for den nye organisation.
Vi har endvidere været konsulenter på den samlede proces omkring ansættelsesprocedure for den nye golfmanager for Smørum Golfklub omfattende:
- Forventningsafstemning til den kommende manager, dennes rolle i organisationen samt til samarbejdet mellem manager og bestyrelsen
- Stillingsopslag og ansøgningsprocedure
- Medvirken i gennemførelse af ansættelsessamtaler
Formand for Smørum Golfklub Kim Andersen har efterfølgende formuleret
en udtalelse der kan læses her.
Vejen Golfklub – Medlemsundersøgelse
Undersøgelsens formål
Bestyrelsen ønskede en vurdering af medlemmernes tilfredshed med hovedområderne;
Generelle spørgsmål
18 hullers banen
Driving range
Par 3 banen
Putting green og indspilsgreen
Klubhus
Udenomsfaciliteter
Cafeen
Proshop og træning
Sekretariat
Information og kommunikation generelt
Øvrige spørgsmål
Delmål
Grundlag for en overordnet strategi.
Redskab til planlægning og prioritering af aktiviteter i udvalg og blandt medarbejderne. Desuden ønskede bestyrelsen input og ideer fra medlemmerne til det fortsatte arbejde.
Undersøgelsens omfang
Spørgeskemaet bestod af 149 spørgsmål. Af i alt 840 spørgeskemaer kom 354 retur hvilket giver en svarprocent på 42,1%. Desuden fremkom 684 skriftlige kommentarer
Værdi af undersøgelsen
Undersøgelsen blev brugt som grundlag for en strategiplan for Vejen Golfklub.
Undersøgelsen dannede baggrund for udarbejdelsen af et arbejdsprogram for golfbanens forskellige områder. Undersøgelsen har desuden dannet udgangspunkt for prioritering af resourcer
Efterfølgende har undersøgelsen dannet udgangspunkt for en samlet markedsføringsplan for Vejen Golfklub.
I forbindelse med etablering af Vejen Golfacademy er undersøgelsen blevet brugt som referenceramme for hvad medlemmerne mener bør prioriteres ved etablering af en golfbane.
Gennemførelse
Undersøgelsen blev gennemført fra den 1. til den 15. december 2003.
Reference i Vejen Golfklub: Poul Steen Pedersen, bestyrelsesformand
Vi har i 2015 gennemført et bestyrelsesseminar for Værløse Golfklub med fokus på bestyrelsesarbejde, selskabsledelse og strategiformulering for klubben.
Udbyttet at processen var en større afklaring blandt nye bestyrelsesmedlemmer omkring vilkårene for værdiskabende bestyrelsesarbejde, et bedre grundlag for indgåelse af aftaler om samarbejde i bestyrelsen og mellem bestyrelsen og den daglige ledelse.
Samt en afklaring af den strategiske retning og konkrete handlingsplaner for den kommende sæson.
Siden 2004 har vi arbejdet for Vejen Idrætscenter som konsulenter på strategiudvikling og har medvirket til udarbejdelse af den virksomhedsstrategi og udviklingsplan der ligger til grund for udviklingen af Vejen Idrætscenter.
Vi har også gennemført 2 store tilfredshedsundersøgelser blandt brugerne på VIC i 2012 og igen i 2015.
I 2014 blev vi valgt som konsulenter på udviklingen af et nyt udviklingsprojekt i Vejen Kommune. Projektet hedder Campus Vejen og omfatter etablering af et nyt samarbejde mellem alle uddannelsesinstitutioner i Vejen Kommune. Samarbejdet omhandler fælles studiemiljø, fysiske aktiviteter mv. Vores opgave var at formulere projektet, koordinere aktiviteter og sikre fremdrift i processen.
Kommuner
I 2023 gennemførte vi et uddannelses- og udviklingsforløb for faciliteter i Jammerbugt kommune.
Forløbet var rette mod alle centrale aktører i faciliteterne – dvs. politikere, bestyrelsesmedlemmer, facilitetsledere samt foreningsledere.
Som opstart blev der afholdt en fælles workshop med forvaltning og politikere. Her var der fokus på udviklingen på idrætsområdet og kravene til fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter.
Dette blev fulgt op af et bestyrelseskursus med fokus på den ledelsesmæssige opgave som bestyrelsesmedlem på fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter samt hvordan strategi og handlingsplaner som kan skabe udvikling på egen facilitet udarbejdes.
Alle ledere var samlet omkring ledelse og udvikling på idrætsområdet og kravene til fremtidens ledere af idræts- og fritidsfaciliteter
I efteråret 2023 afviklede vi tre kursusaftener for bestyrelsesmedlemmer fra frivillige foreninger i Randers kommune.
I kurserne blev der lagt vægt på inddragelse og perspektivering af deltagernes egne erfaringer, for at sikre den bedste forankring i bestyrelsen efterfølgende.
De tre kurser bygges op omkring kortere teoretiske indlæg efterfulgt af konkrete opgaver med udgangspunkt i skabeloner og værktøjer, som deltagerne kan anvende til at arbejde med egne problemstillinger og løsninger.
Vi har i regi af Center for Sport Management og LSP Resolve gennemført en udviklingsworkshop om fremtidens idrætshaller for Aalborg Kommune.
Oplægget fra aftenen kan læses her
Vi har i 2013 gennemført en strategiproces for Faaborg- Midtfyns Kommune til formulering af en udviklingsplan for kommunens idrætshaller.
Projektets formål var at gennemføre en forandringsproces for hallerne i kommunen med udgangspunkt i en vision og en række konkrete målsætninger.
Processen har omfattet en række strategiworkshops med repræsentanter for idrætshallerne, forvaltning, politiker samt brugere.
Resultatet af den aktive proces har været formulering af en række konkrete mål og handlingsplaner i samarbejde med aktørerne på området.
Vi har i samarbejde med COWI udarbejdet en analyse af fritidsområdet i Lemvig Kommune med særligt fokus på kommunens fritidsfaciliteter som en vigtig del af kommunens fremtidige planstrategi for bevarelse og udvikling af attraktive byer og lokalområder i Lemvig Kommune
Vi har gennemført bestyrelsesuddannelse for alle bestyrelser i de selvejende fritidsfaciliteter i Lemvig Kommune
Vi har gennemført lederuddannelse for alle ledere af fritidsfaciliteterne i Lemvig Kommune
Vi er i færd med en udviklingsproces i samarbejde med forvaltningen der skal danne grundlag for udarbejdelse at et nyt tilskudsgrundlag for kommunens fritidsfaciliteter
Vi har i 2017 gennemført en omfattende analyse af fritids- og idrætsområdet i Kolding Kommune. Analysen danner grundlag for det Kolding Kommunes videre arbejde med formulering af en ny fritids- og idrætspolitik, samt den videre strategiske udvikling af kommunens fritids- og idrætsfaciliteter
Vi har i perioden 2017 – 18 været konsulenter på opgaven med at formulere en ny fritids- og idrætspolitik for perioden 2019 – 23.
Vi har i 2018 gennemført et foreningslederkursus over 5 aftener for ialt 30 foreningsledere i Kolding Kommune
Vi har i 2018 gennemført et bestyrelseskursus over 4 aftener for ialt 25 bestyrelsesmedlemmer fra de selvejende fritids- og idrætsfaciliteter
Vi har udført en række opgave for Mariagerfjord Kommune.
I 2012 var Klaus Frejo konsulent for Kultur- og Fritidsafdelingen i Mariagerfjord Kommune på formuleringen af nye retningslinjer på Folkeoplysningsområdet. Resultatet af opgaven resulterede i en ny Folkeoplysningspolitik.
I 2013 – 2014 var Klaus Frejo ansvarlig projektleder for udarbejdelsen af en analyse af idrætshallerne i Mariagerfjord Kommune. Analysen blev gennemført i samarbejde med Lars Steen Pedersen og udmøntedes i en samlet rapport.
Efterfølgende valgte Mariagerfjord Kommune Frejo&Steen som proceskonsulenter i forbindelse med iværksættelse af de anbefalede tiltag i rapporten. Denne opgave stod på i perioden 2013 – marts 2014.
Reference
Joan Kamstrup, kulturchef i Mariagerfjord Kommune
Vi har siden april 2014 og frem til i dag været konsulenter for Rudersdal Kommune i en aktiv proces, med det formål at omsætte konklusionerne fra kommunens rapport fra Syddansk Universitet 2013 om kommunens idrætsfaciliteter til konkrete handlinger.
Processen har omfattet en løbende proces med forvaltningen omkring analyse og fortolkning af rapportens konklusioner i forhold til konkret implementering.
Derudover har der været en løbende aktiv involvering af alle aktører på området.
Processen er udmøntet i en rapport og handlingsplan, som efterfølgende er politisk behandling.
Vi har i 2013 – 14 gennemført en strategiproces for Vejen Kommune med henblik på formulering af en udviklingsplan for kommunens idrætshaller.
Projektets formål var at gennemføre en forandringsproces for hallerne i Vejen Kommune med udgangspunkt i en vision og en række konkrete målsætninger, der er blevet formuleret i samarbejde med udvalget for sundhed, kultur og fritid.
Udgangspunktet for arbejdet var en analyse med fokus på faciliteterne anvendelser. Efterfølgende blev der formuleret handlingsplaner i samarbejde med aktørerne på området.
Vi har gennemført en række opgaver for Vejle Kommune
Halanalyse og udviklingsproces
I maj 2014 indgået begyndte vi arbejdet om udarbejdelse af en analyse af idrætsfaciliteterne i Vejle Kommune. Formålet med analysen er, at finde frem til udviklingspotentialerne på idrætsfacilitetsområdet.
Projektet er en del af Vejle Kommunes arbejde med at realisere kommunens ambitiøse idrætspolitik.
Analysen omfatter:
En kapacitetsanalyse af udvalgte haller
En analyse af udviklingspotentialerne på idrætsfacilitetsområdet på en række centrale områder
En involverende proces for politikere, forvaltning og repræsentanter for idræts- og halområdet
Vejle Kommune har afholdt en workshop for alle involverede aktører til drøftelse af analysens konklusioner. Herefter arbejdede en række arbejdsgrupper, der har arbejdet videre med udformning og implementering.
Halanalyse for Vejle Kommune
Kapacitetsanalyse for hallerne i Vejle Kommune
Kursusforløb i “Rekruttering af frivillige ledere”
I Vejle Kommune har henholdsvis idrætsforeninger og kulturelle foreninger deltaget i rekrutteringsforløb á 5 kursusgange. I alt 25 foreninger og ca. 50 deltagere har modtaget værktøjer og ny viden om arbejdet med frivillige ledere samt rekrutteringen af frivillige ledere.
Kursus i Risikostyring på idrætsanlæg
Kurset i Risikostyring på idrætsanlæg har til formål at udvikle retningslinjer og procedurer for risikostyring på de kommunale idrætsanlæg. Kurset var et 5-timers kursus for de ledende medarbejdere i de kommunale haller.
Reference
Idrætschef Kurt Smidt, Vejle Kommune (nu Kolding Kommune)
Specialforbund
Idrættens Udviklingscenter har i løbet af 2018 afholdt heldags bestyrelsesworkshop for alle bestyrelser i 3F kvindeligaen under DBU.
Ligeledes har vi afholdt bestyrelsesworkshop for Brøndby IF i efteråret 2018. Dette til styrkelse af bestyrelsesarbejdet, uddelegering af opgaver til klubbens udvalg og rekruttering af frivillige.
Idrættens Udviklingscenter har afholdt en heldags workshop om “Rekruttering og ledelse af frivillige” for klubberne under DCF.
Vi har også afholdt en 4 timers sponsorworkshop for klubberne under DCF.
Idrættens Udviklingscenter har varetaget rekrutteringsprocessen af ansættelse af den nye generalsekretær i DCF inkl. afklaring af opgaver og profil, ansættelsesprocedure og endelig udvælgelse i samarbejde med bestyrelsen.
Vi har igennem flere år samarbejdet med Dansk Golf Union om flere store projekter.
Medlemsundersøgelser
Vi har i samarbejde med Dansk Golf Union udviklet grundlaget for medlemsundersøgelser i DGU som unionen benytter idag og gennemføres i et antal klubber hvert år.
Undersøgelsen er bl.a. en internetbaseret undersøgelse blandt samtlige bestyrelsesmedlemmer og managers i Danske Golfklubber (Spørgeskema undersøgelse) og en internet baseret undersøgelse blandt samtlige frivillige under DGU (Spørgeskema undersøgelse)
Værdiskabende bestyrelsesarbejde i golfklubber
Vi har udviklet et koncept for værdiskabende bestyrelsesarbejde og selskabsledelse i danske golfklubber. Konceptet er en del af DGU’s anbefalinger for god klubledelse. Idrættens Udviklingscenter afholder fortsat (2018, red.) kurser i bestyrelsesarbejde i samarbejde med DGU.
Diplomuddannelse i Golfmanagement
Klaus Frejo og Lars Steen Pedersen har i samarbejde med Dansk Golf Union, GAF Danmark og uddannelseakademier udviklet en Diplomuddannelsen i Golfmanagement. I dag har 30 professionelle fra golfbranchen gennemført uddannelsen. I 2017 er uddannelsen starten igen som en akademiuddannelse hvor 10 forventes at dimittere i ultimo 2019.
Diplomuddannelse i golfmanagement giver dig redskaberne indenfor bl.a. kommunikation, ledelse og markedsføring til at kunne fungere som daglig leder i en golfklub med engagerede kunder/medlemmer, mange ansatte og frivillige. En hverdag som er præget af, at skulle agere i et krydsfelt mellem forretning og forening, og hvor der hele tiden skal træffes strategiske valg.
Med venlig hilsen
Dansk Golf Union
Kim Uldahl
Udviklingskonsulent
Som mangeårig topleder i erhvervslivet har det været vigtigt for mig at dygtiggøre mig for at kunne blive en kompetent og seriøs ”modspiller” og ”medaktør” for min innovative og fremsynede bestyrelse. Jeg ser uddannelsen som et ”must” for fremtidens dynamiske golf klubber, og kan varmt anbefale uddannelsen.
Med venlig hilsen
David Drachmann Sunne
Bestyrelsesworkshop om bestyrelsesarbejde og god selskabsledelse for bestyrelse og ledelse i Dansk Klatreforbund med det formål at formulere et fælles grundlag for samarbejdet i bestyrelsen og mellem bestyrelsen og ledelsen.
Værdi og effekt
En bedre afklaring og forventningsafstemning mellem bestyrelsesmedlemmerne indbyrdes og mellem bestyrelsen og den daglige ledelse omkring opgaver og samarbejde – og dermed en reduktion i de ledelsesskabte omkostninger
Se vore tilbud omkring værdiskabende bestyrelsesarbejde
Idrættens Udviklingscenter har gennem en involverende proces og analyse formuleret en national strategi for styrkelse af 50cc Speedway under Danmarks Motor Union
Vi har også
– Formuleret en samlet strategi for udvikling af klubber og foreningsledere under DMU.
– Afholdt oplæg om frivilligstrategier på DMU’s klublederseminar
– Gennemført 3 dages klublederuddannelse for ca. 15 klubber og 30 foreningsledere under Dansk Motor Union.
Vi har i samarbejdet med GAF Danmark igennem en årrække om uddannelse og opkvalificering af ansatte og bestyrelser i de danske golfklubber.
Diplomuddannelse i Golfmanagement
Klaus Frejo har været projektleder og ansvarlig for udvikling af Diplomuddannelsen i Golfmanagement, der idag udbydes i et tæt samarbejde mellem GAF Danmark, PGA of Denmark, Dansk Golf Union og Erhvervsakademi Dania.
Diplomuddannelse i golfmanagement giver dig redskaberne indenfor bl.a. kommunikation, ledelse og markedsføring til at kunne fungere som daglig leder i en golfklub med engagerede kunder/medlemmer, mange ansatte og frivillige. En hverdag som er præget af, at skulle agere i et krydsfelt mellem forretning og forening, og hvor der hele tiden skal træffes strategiske valg.
Med venlig hilsen
Dansk Golf Union
Kim Uldahl
Udviklingskonsulent
Som mangeårig topleder i erhvervslivet har det været vigtigt for mig at dygtiggøre mig for at kunne blive en kompetent og seriøs ”modspiller” og ”medaktør” for min innovative og fremsynede bestyrelse. Jeg ser uddannelsen som et ”must” for fremtidens dynamiske golf klubber, og kan varmt anbefale uddannelsen.
Med venlig hilsen
David Drachmann Sunne
Årsmødet for GAF Danmark
Klaus Frejo har været oplægsholder på den årlige GAF Konference for ansatte i golfbranchen i årene fra 2009 om forskellige emner indenfor ledelse af golfklubber.
Foredrag for koordinationsudvalget for idrætshallerne i Herning Kommune om fremtidens idrætshaller.
Aften workshop for ca 50 deltagere fra idrætshallerne i Herning om Fremtidens Idrætshaller i Herning arrangeret af Herning Idrætsråd.
Oplægget fra aftenen kan læses her
I 2009 gennemførte vi en strategisk udviklingsproces for Mariagerfjord Idrætsråd, der oplevede et behov for at “genopfinde sig selv” og finde nye medlemmer til idrætsrådet. Processen omfattede en visionsproces for bestyrelsen samt en udvalgt visionsgruppe, samt en aften workshop for medlemmerne af idrætsrådet.
Processen resulterede i en klar mission og vision for Mariager Idrætsråd, samt en konkret handlingsplan for aktiviteter. Ligeledes fandt man nye frivillige til idrætsrådet, der siden har gennemført en række spændende projekter i Mariager Kommune.
Vi har i 2015 deltaget som oplægsholdere og facilitatorer på PGA´s årlige seminar for PGA Proer i Danmark.
Dagen bestod af et oplæg fra Klaus Frejo om Proens fremtidige rolle i golfklubberne i Danmark – oplægget kan læses her
Et oplæg af Morten Backhausen direktør i Dansk Golfunion og herefter faciliterede Lars Steen Pedersen en aktiv workshop blandt 50 deltagere om proens fremtidige rolle i fremtidens golfklubber.
Kontakt person:
Marcus Brown
PGA Denmark
Kursus i rekruttering af frivillige ledere
Vi har gennemført et kursus i rekruttering af frivillige ledere for idrætsforeningerne under Viborg Idrætsråd. 13 foreninger og ca. 30 deltagere gennemførte kurset.
Vi har gennem 2012/13 haft et målrettet forløb omkring temaerne Rekruttering & Fastholdelse sammen med Klaus Frejo og DIF.
Mange foreninger valgte at deltage, og foreningerne har via evalueringsskemaerne givet forløbet topkarakterer – det er vi utroligt glade for. Vi har sammen sået frø, der nu spirer og styrker foreningslivet i vores kommune.
Morten Erfurth, Sportschef
Viborg Idrætsråd